Informatie reinigen, opladen van edelstenen sieraden

Artikel 1 van 1

 

Reinigen

Sommige stenen reinigen zichzelf zoals: Seleniet, citrien of cyaniet. Deze hoeven dus meestal niet gereinigd te worden. Stenen die veel energie opnemen zoals Toermalijn en barnsteen moeten vaak gereinigd worden. Welke methode je moet gebruiken verschilt per steen en is ook zeer belangrijk om te weten want sommige methodes tasten de steen aan.Het kan door:

Seleniet ( reinigt zichzelf en laadt zichzelf op) Is meestal wel in webwinkel. Amethist ( min 12 uur en daarna de Amethist ook zelf reinigen)

Hematiet ( op de steen of steentjes leggen) later zelf ook reinigen Koud stromend water ( min 5 min of in bakje)

Begraven in de aarde ( min 24 uur) Salie, Palo Santo of andere kruiden ( door de rook halen). Is onder diversen te koop

Wierook( met name sandelhout of salie)

Opladen

Edelstenen hebben een positieve en helende werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of hun drager of draagster. Deze energie moet meestal weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan de werking worden versterkt , vernieuwd of vergroot. Dit kan door :

Maanlicht ( min. 1 nacht liefst volle maan) en zonlicht ( vermijd het felle zonlicht, sommige stenen verkleuren) zoals amethist, aventurijn, beryl, celestiet, fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, rozenkwart, toermalijn, turkoois. Bergkristal ( 24 uur) Bergkristal zelf ook regelmatig reinigen. Seleniet ( reinigd zichzelf en laadt zelf ook weer op)

Ook kan je de stenen gebruiken om elixers van te maken maar leg de stenen dan voor de zekerheid niet zelf in het water maar in een glazen bakje of buisje zodat het wel de energie kan afgeven maar het water niet kan aantasten met schadelijke stoffen.

Reinigen van de sieraden:

Hoewel edelstenen tot de meest duurzame stoffen behoren, hebben ze wel degelijk speciale zorg nodig. Na het volgen van een paar algemene regels zullen ze generaties lang meegaan en er uit blijven zien als de dag waarop je ze kocht.

Allereerst, houd je edelstenen schoon. Vooral ringen hebben de neiging om stof en zeep achter de edelstenen te verzamelen, zeker als je ze de hele tijd draagt. Om transparante kristallijne edelstenen schoon te houden, kun je ze het beste laten weken in water met een vleugje zachte zeep. Indien nodig, gebruik je een zachte tandenborstel om achter de edelsteen te schrobben.

Diamanten zijn erg hard, maar kunnen in twee breken met een enkele goed geplaatste klap. Robijnen en saffieren zijn de zwaarste edelstenen, maar zelfs zij kunnen afbreken als ze hard geraakt worden.

Denk twee keer na voordat je een edelsteen in een ultrasone reiniger plaatst. Diamanten, saffieren en robijnen kunnen prima op deze manier gereinigd worden maar vele andere edelstenen kunnen dat niet. Twijfel je of een edelsteen op deze manier gereinigd kan worden, doe het dan niet. Diamanten, robijnen, saffieren en andere enkele kristallijne edelstenen kunnen worden schoongemaakt in water met een vleugje ammoniak om alle laagjes vuil te verwijderen en een extra schittering toe te voegen.

Ondoorzichtige edelstenen zoals lapis lazuli, turkoois en malachiet vereisen speciale zorg. Gebruik voor het reinigen van deze edelstenen nooit een ultrasone reiniger, ammoniak of een andere chemische oplossing. Deze edelstenen kunnen het beste voorzichtig worden afgeveegd met een vochtige doek. Deze edelstenen kunnen poreus zijn en chemicaliën absorberen, zelfs zeep, waardoor deze stoffen zich ophopen in de steen en verkleuren.

Opalen hebben ook speciale zorg nodig. Gebruik nooit een ultrasone reiniger, gebruik nooit ammoniak en vermijd hitte en sterk licht want deze kunnen het water in de opalen laten uitdrogen. Waardoor de opaal broos wordt en kan breken.

Organische juweeltjes als parels, koraal en amber mogen alleen worden schoongeveegd met een vochtige doek. Door hun organische aard, zijn deze juweeltjes zacht en poreus. Wees ook voorzichtig met chemische stoffen in haarlak, cosmetica en parfum. Na verloop van tijd kunnen deze stoffen schade toebrengen aan organische edelstenen, vooral aan parels.

Bewaar elk sieraad met edelstenen apart van elkaar zodat de hardere edelstenen de zachtere niet kunnen bekrassen. Bijna elke edelsteen is harder dan het edelmetaal waar het in gezet is, ze kunnen dus ook de mooie afwerking van goud, zilver of platina beschadigen als je je sieraden op een hoop in een la of sieraden doos gooit.

IN DE WEBSHOP ZIJN ER REININGINGS SETJES 

 

 

Voor je gouden of zilveren sieraden adviseren wij een snelle reiniging met een zachte reinigingsdoek aan het einde van de dag, om vingerafdrukken of vetten te verwijderen die bij normaal gebruik worden achtergelaten.

Eens per week is een grondigere reiniging aanbevolen. Al wat je nodig hebt is water en vloeibare zeep.

  • Meng 1/2 kopje warm water met een paar pompjes zachte vloeibare zeep

  • Laat je sieraden drie minuten in de zeepoplossing liggen

  • Neem je items uit het zeepsop en spoel ze af met zuiver water

  • Laat de sieraden drogen

  • En klaar!

Sterling zilveren sieraden hebben extra aandacht nodig; voor deze kostbare items raden we een zilverpoetsmiddel aan. Kwaliteitsproducten om zilver te reinigen vind je bij de meeste juweliers, in drogisterijen en zelfs in supermarkten.

SIMPELE TIPS OM DE GLANS TE BEHOUDEN

Eerst make-up, dan sieraden

Lotions, haarlak en sommige cosmetica bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je sieraden. Je brengt best je make-up aan voordat je sieraden omdoet om beschadigingen te vermijden.

 

Afdoen voor je gaat zweten

Draag geen sieraden tijdens lichamelijke inspanningen. Hiermee vermijd je reacties op chemicaliën in je zweet, of beschadigingen die kunnen optreden bij contactsporten.

 

Sieraden gaan nooit mee in bad!

Schadelijke chemicaliën in je badproducten kunnen jouw gepersonaliseerde sieraden beschadigen. Teveel schuim in de douche kan een laagje vormen op het edele metaal van je gepersonaliseerde ketting, armband, of ringen, waardoor de prachtige glans van je mooie sieraden wordt aangetast.

 

Sieraden en zwembaden zijn geen vrienden

Zwembaden en Jacuzzi's zitten vol chloor, wat voor verkleuring van je sieraden kan zorgen. Speel op zeker en verwijder je sieraden als je een badpak aantrekt.

 

Gebruik geen glansproducten

Schadelijke chemicaliën en sieraden gaan niet samen. De chemicaliën in glansproducten kunnen de kwaliteit en levensduur van je mooie sieraden negatief beïnvloeden.

 

Slim opbergen

Je sieraden blijven er langer nieuw uitzien als je ze netjes opbergt. Berg je  sieraden op in een doosje waar ze niet verward raken met andere items, of beschadigd door teveel beweging. Een juwelenkistje met zachte viltvoering is perfect,, maar je kunt zelfs een eenvoudige schoendoos met een stofje voeren om je items netjes en veilig te bewaren. Anti-aanslagstrips zijn eveneens een uitstekende investering om oxidanten te weren die je mooie stukken dof kunnen maken.

© 2016 - 2021 The Stonewhisperer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel