Onderhoud en uitleg metalen

Goldfilled

Goldfilled betekent dat er een laag van 14 k goud mechanisch aan een basismateriaal (meestal koper) wordt verbonden tot er een bepaalde dikte van het goud is bereikt. Deze goudlaag moet tenminste 1/20e deel van het totale gewicht zijn. De goudlaag is echter vele malen dikker dan bij vergulde materialen. Goldfilled materialen blijven mooi op goudkleur, men noemt het niet voor niets `a lifetime jewellery`, het goudlaagje blijft er dus heel lang opzitten. Dit levert een mooie en betaalbare kwaliteit op die goed wordt verdragen door mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan goud. Goldfilled is wel weer duurder dan ondergenoemde materialen omdat er meer goud in zit.

Vermeil

Hierbij wordt 14k tot 22k goud in lagen aangebracht op echt zilver (.925). Het benadert de uitstraling van echt goud maar is  goedkoper. De kleur vervaagt iets sneller dan bijvoorbeeld bij goldfilled materialen, omdat het hier om een dunner laagje gaat. De kwaliteit is echter heel goed en ondergrond is dus sterling zilver.

 

Sterling zilver

Sterling zilver onderdelen worden gemaakt van 92,5% puur zilver en 7,5% koper vandaar .925 sterling zilver. Deze verhoudingen liggen vast in de wet, anders mag het geen sterling zilver worden genoemd.

 

Verzilverd of verguld

Metalen onderdelen(vaak messing of koper) worden door een zilver-of goudbad gehaald. Resultaat een mooie glanzende afwerking met een laagje echt zilver of goud (silverplated of goldplated). Dit is echter wel een minimaal laagje en kan er afhankelijk van de zuurgraad van je huid ook weer sneller afslijten.

 

Onderhoud

Sieraden zijn gevoelig voor water dus met douchen en zwemmen geen sieraden omhouden. Ook parfum, haarlak en andere cosmetica artikelen kunnen invloed hebben op de sieraden. Dus doe eerst je make up, haar en spray parfum op en doe daarna je sieraden om. Bij de een verkleurt het sieraad eerder dan bij de ander dit heeft ook te maken met de zuurgraad van je huid.

Mochten sieraden dof worden of wat zwart/donker verkleuren (vooral bij vermeil) dan kan je altijd proberen met een zilverpoetsdoekje de sieraden voorzichtig licht op te poetsen. Bewaar je sieraden ook het liefst apart (niet bij elkaar leggen, dit veroorzaakt ook oxidatie) in een afgesloten plastic zakje (gripzakje) in het donker, dit om oxidatie met lucht en licht te voorkomen. (niet in de badkamer ivm vocht)

Op deze manier houd je het langst plezier van je sieraden!

© 2016 - 2023 The Stonewhisperer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel